De meeste managers en bedrijfsleiders zijn het er over eens dat Information Security erg belangrijk is. Echter zijn heel veel van hen van mening dat het belangrijk is ‘voor de buren’, maar dat het bij hen toch niet zal gebeuren. Maar is het wel zo ver van ons bed?

Deze gedachtegang kon vroeger misschien deels correct zijn, maar helaas leert de recente geschiedenis ons dat het niet enkel ‘bij de buren’ gebeurt. Onderstaand een opsomming van een aantal recente, in het oog springende incidenten rond Information Security die de pers haalden en die akelig dichtbij gebeurd zijn. Ook zijn er nog heel wat incidenten die de pers niet halen.

Moraal van het verhaal: wees voorbereid zodat uw bedrijf zich kan focussen op jullie eigen kernactiviteit.


Afdeling van Mitsubishi Chemicals Advanced Materials getroffen door ransomware

Volgens een oud-werknemer ligt de productie in het bedrijf grotendeels stil en zitten verschillende bedienden momenteel zonder werk. “Ook vestigingen in Amerika, Duitsland en Nederland zouden getroffen zijn”, laat de man weten. “Vorige week vrijdag kreeg iedereen binnen het bedrijf de oproep om met zijn computer van het netwerk te gaan, maar het was al te laat.”


Hackers leggen 1.700 computers van Atlas College in Genk plat

Het Atlas College in Genk werd het slachtoffer van cybercriminelen, vermoedelijk uit Zwitserland. Ruim 1.700 computers in het netwerk van de scholengroup zijn onbruikbaar nadat cybercriminelen de bestanden versleuteld hadden. Het betreft de ransomware Razor2020, herkenbaar aan de afbeelding van scheermesjes op het bureaublad.


Cyberaanval bij Belgische it-dienstverlener SPIE ICS 

SPIE is een internationale dienstverlener op het vlak van elektrotechniek, machinebouw, airconditioning, energie en communicatienetwerken. De groep telt 46.500 medewerkers en realiseerde in 2017 een omzet van 6,1 miljard euro. Het bedrijf timmert ook al enkele jaren aan een internationaal it-luik. Met de acquisitie van Systemat in april 2018 begaf SPIE zich ook op de Belgische markt. Onder de noemer SPIE ICS ziet dienstverlener een belangrijke rol weggelegd voor het cloud- en IoT-platform Colligo.


Gemeentediensten van Willebroek slachtoffer van cyberaanval: “Hackers vragen betaling in bitcoins”

Zaterdag 25 januari 2020. Een aanval met ransomware legt de gemeentediensten van Willebroek plat. De cybercriminelen die erachter zitten, willen het losgeld graag in niet-te-traceren cryptomunten: bitcoins. De stadsdiensten moeten teruggrijpen naar typemachines om hun burgers te kunnen blijven van dienst zijn. Een eerste voorzichtige prognose gaat ervan uit dat de gemeentediensten tot een week onbeschikbaar kunnen zijn.


Vier wereldwinkels Oxfam Brugge slachtoffer van hacking

Dinsdag 14 januari 2020. België is nog niet bekomen van het nieuws over de cyberaanval op Picanol en krijgt al een volgende melding in de nationale pers. Cybercriminelen belagen Ofxam wereldwinkels in Bruggen en eisen 1 bitcoin (ongeveer €7000) losgeld.


Cyberaanval legt Belgische weefgetouwenproducent Picanol plat

Maandag 13 januari 2020. België wordt wakker met het nieuws dat de multinational Picanol slachtoffer is geworden van ransomware. Hierdoor zijn meerdere vestigingen niet in staat om productie te draaien. Het zou meer dan een week duren voor productie terug kan opstarten.


Hacking bij bedrijf in vliegtuigonderdelen, 1.000 werknemers in ons land technisch werkloos

Wereldwijd heeft Asco productieafdelingen in vier landen: België, Duitsland, Canada en de VS. Ook in die andere landen zijn de activiteiten stilgelegd. Asco levert onderdelen, vooral vleugelkleppen, aan onder meer Boeing en Lockheed Martin. Hun onderdelen worden ook gebruikt voor het nieuwe F-35-gevechtsvliegtuig.


Aluminiumreus Norsk Hydro getroffen door cyberaanval

Norsk Hydro, een van ‘s werelds grootste aluminiumproducenten, is getroffen door een grote cyberaanval. De aanval trof het centrale IT-systeem van de multinational maandagnacht, waarna de problemen zich verspreidden naar locaties in verschillende landen. In België heeft Norsk Hydro sinds eind 2017 Sapa volledig overgenomen, met vestigingen in onder meer Landen en Lichtervelde.
Volgens de woordvoerder ligt de focus van het bedrijf nu bij het verzekeren van de veiligheid van het personeel. (!)


Ziekenhuis André Renard in Herstal slachtoffer van ransomware

“Het ziekenhuis is dus tussen de 300.000 en de 400.000 euro kwijt voor een aanval die amper vijf uur heeft geduurd.” – Marc Delforge, IT-verantwoordelijke Ziekenhuis André Renard, Herstal


De firma Ranson, leverancier van bakkerijgrondstoffen, is gehackt.